Zdravljenje kariesa in skelečih zob

Skelenje zob

Skelenje se navadno pojavi zaradi razgaljene zobovine, ki je normalno prekrita s sklenino ali z dlesnijo. Zobovina ali dentin je močno občutljiva, saj ima veliko število majhnih kanalčkov, ki so neposredno povezani z zobnim živcem. V teh kanalčkih so živčni končiči, ki se odzivajo na spremembe v okolju, kar se občuti kot hitra, ostra bolečina.

Takšno bolečino po navadi sproži hladen zrak ali pijače ter sladka ali kisla hrana.

Vzroki razgaljenega dentina:

  • pogosto uživanje kisle hrane in pijače,
  • nepravilno, grobo ščetkanje zob,
  • slaba ustna higiena,
  • dolgotrajna obraba zob zaradi škripanja in stiskanja z zobmi,
  • nezdravljen karies,
  • počena ali netesna zalivka,
  • odmik dlesni (recesija dlesni zaradi parodontalne bolezni ali premočnega ščetkanja),
  • nepravilno beljenje zob.

Težave s preobčutljivimi zobmi lahko uspešno zdravimo z laserjem. Ta ustvari zaščitni sloj in zapre dentinske kanalčke. Tako bolečinski dražljaj ne pride do zobnega živca in posledično zobje več niso preobčutljivi.

Karies

Karies ali zobna gniloba je najpogostejši vzrok obiskov pri zobozdravniku.

V mnogih primerih se začne kazati z zabarvanjem na zobu, nelagodjem oz. skelenjem ter trganjem zobne nitke. Povzročajo ga kariogene bakterije, ki sladkorje iz zaužite hrane pretvorijo v kisline. Le-te topijo sklenino, proces pa imenujemo demineralizacija. Ker je sklenina izredno trda, je proces razpadanja razmeroma počasen. Ko pa proces preide v dentinsko plast, se propadanje nadaljuje izredno hitro, tako da karies kmalu pride do pulpe ali zobnega živca. Karies ali zobno gnilobo saniramo na način, da ga v celoti odstranimo. Na mesto manjkajočega dela zoba naredimo zalivko iz kompozitnega ali krono iz porcelanskega materiala.

Pomembno je vedeti, da je karies v začetni fazi še mogoče ustaviti. V ustih se to kaže kot madež bele barve. To je področje demineralizirane sklenine, kjer se je struktura spremenila in drugače odbija svetlobo. V začetni fazi je mogoče doseči remineralizacijo z zelo dobro ustno higieno in uporabo zobnih past s fluoridi in fluoridnimi premazi. V veliko pomoč pri pravočasni diagnozi in odkrivanju kariesa so zobni rentgen in redni zobozdravniški pregledi.

Pri napredovali obliki kariesa, ko so demineralizacija in bakterije že globlje v zobu, je potreben zobozdravniški poseg. Tak karies razmeroma počasi in neustavljivo napreduje, včasih ga spremlja skelenje. Zob se v tej fazi ni več sposoben sam obnoviti in potreben je zobozdravniški poseg. Zmehčano zobno tkivo in bakterije je nujno treba odstraniti. Pri teh postopkih v kliniki DMD uporabljamo karies detektor, ki se veže na gnil del zoba ter povečevalna sredstva, kot so kirurške lupe ali mikroskop, saj le na ta način lahko zagotovimo odstranitev kariesa v celoti.

S plombo zobu povrnemo njegovo obliko in funkcijo ter zob zaščitimo pred napredovanjem kariesa. Sodobni materiali za izdelavo zalivk so kompozitni materiali, ki vsebujejo porcelanske delce. Le-ti so po lastnostih in estetiki podobni sestavi naravnega zoba. Pri obsežnejših kariesih je včasih boljša rešitev krona ali delna krona (inlej ali onlej). Ta rešitev je bolj obstojna od plombe in je v celoti narejena iz keramike. Nezdravljen zobni karies pogosto pripelje do vnetja in odmrtja zobnega živca ter nastanka granuloma. To je stalno prisotno kronično vnetje, ki ogroža zdravje celotnega organizma in zahteva endodontsko zdravljenje zoba.