Protetika

Protetične rešitve uporabljamo predvsem za nadomeščanje izgubljenih zob in estetsko reševanje manjših ali večjih nepravilnosti oblike, barve ali položaja zob. Glavni cilj protetike je povrnitev funkcije žvečenja, vzpostavitev sklenjene zobne vrste in izboljšanje videza pacienta.

V grobem se protetika deli na dve veji. Prva veja je fiksna protetika, v katero spadajo posamezne krone in mostovne konstrukcije. Druga veja je snemna protetika, ki kot že samo ime pove, omogoča snemljivost zob ali proteze iz ust. To je posebej priročno za izvajanje temeljite higiene. Med snemne rešitve uvrščamo delne in totalne proteze. Velikokrat rešitev sestoji iz obeh vej protetike, ki jo poimenujemo kombinirana protetična oskrba. Protetične rešitve izvajamo na naravnih zobeh in na implantatih.

Fiksna protetika

Zobno krono ali prevleko načrtujemo predvsem pri poškodbah zoba, kot so udarci, obsežnem zobnem kariesu, kadar zoba ni mogoče primerno oskrbeti s plombo ter za estetske korekcije, kot je sprememba barve ali atipične lege zoba. Mostovne konstrukcije načrtujemo v primerih manjkajočega enega ali več zob. V tem primeru dva sosednja zoba uporabimo kot nosilca za mostovno konstrukcijo.

Sodobne fiksnoprotetične rešitve so izdelane predvsem iz polnoporcelanskih materialov, kot je cirkonijev oksid. Njegova pozitivna lastnost je izredna biokompatibilnost, zaradi katere se dlesen od roba prevleke ne umakne oz. vname, ter estetika, saj ni prisotnega temnega kovinskega robu. Sodobni materiali in mikroskop nam omogočajo, da so časi obsežnega brušenja zob v špičke mimo. Tako lahko zob obrusimo minimalno (od 0,5 mm do 1,5 mm). Tudi v času, ko čakate na izdelavo prevlek, niste brez zob. Vedno vas oskrbimo z začasnimi kronami ali provizoriji. Tako se lahko normalno smejite in jeste, obenem pa provizoriji tudi preprečujejo skelenje.

Pacienti se na fiksne nadomestke hitro navadijo, saj so trajno cementirani, po videzu so enaki naravnemu zobu in se tako nemoteno vključijo v ugriz in pacientov nasmeh.

Snemna protetika

Delna ali totalna proteza je snemljiv protetični nadomestek, ki ga načrtujemo pri pacientih, kjer ni pogojev za izdelavo fiksnih rešitev. Prednost pred fiksnimi nadomestki je, da jih pacienti lahko enostavno snamejo in vzdržujejo dobro higieno. Pri izdelavi protez vedno stremimo k rešitvam, ki so estetske in po videzu zelo podobne naravnim zobem. Zato pri delnih ali totalnih snemljivih protezah uporabljamo visokoestetske zobe, ki so na las podobni naravnim. Pri izdelavi totalne proteze uporabimo dodaten postopek odtiskovanja, zaradi katerega uporaba lepila za proteze ni več potrebna. S tem postopkom je včasih mogoče popraviti tudi stare proteze, ki ne držijo dobro. V nekaterih primerih se odločimo tudi za umestitev dodatnih implantatov, ki zagotovijo izredno stabilnost proteze pri ugrizu.

Kombinirana protetika

Kombinirana protetična oskrba je sestavljena iz fiksnih in snemnih protetičnih rešitev. Uporabimo jo, kadar sama oskrba z mostički ni mogoča, vseeno pa je prisotnih nekaj zob nosilcev. Fiksne krone na preostalih zobeh, poimenovane namenske prevleke, so pripravljene za stabilizacijo delne proteze z ulito bazo. Povezava pri vstavljeni delni protezi je velikokrat nevidna, saj so retencijski elemeniti oz. vodila navadno skrita. Tako prehod med zobnimi kronami in delno protezo ni več opazen, ker ni potrebe po neestetskih kovinskih zaponah. Kombinirana protetika se ponaša z dobro stabilnostjo proteze, veliko estetiko ter udobjem pri nošenju.