Parodontalna bolezen

Parodontalna bolezen je kronična bakterijska okužba, ki je izredno pogosta in zajema vnetje dlesni, kosti, korenine in vezivnega tkiva, ki povezuje korenino s kostjo. Pred leti so delali raziskavo v Ljubljani in 97 % Ljubljančanov, starih med 15 in 65 let, je imelo vsaj eno obliko vnetja obzobnih tkiv.

Če zobnih oblog z redno ustno higieno ne odstranimo temeljito, se začnejo škodljive bakterije razmnoževati in s sproščanjem toksinov napadejo naše telo. Imunski sistem telesa se na okužbo odzove z vnetjem. Ker so bakterije močno pričvrščene v obzobnih žepih, jih telo ne more odstraniti in začne delati škodo samemu sebi.

Najprej so na udaru vnete dlesni in to bolezensko stanje strokovno imenujemo gingivitis. Nato sledijo obolenja ostalih podpornih tkiv, predvsem kosti. Temu lahko rečemo začetek parodontalne bolezni.

Ker usta niso izolirana od ostalega telesa, ima parodontalna bolezen močan vpliv tudi na celotno telo:

  • poslabša ali sproži sladkorno bolezen (povezava je tudi obratna),
  • povzroči kroničen dvig markerjev vnetja, kot sta C reaktivni protein in Interlevkin 6,
  • poveča možnost za možgansko in srčno kap, aterosklerozo in povečan tlak ter slabšanje spomina pri starejših,
  • še posebej je pogosta pri nosečnicah in močno poveča možnost prezgodnjega poroda,
  • obstaja povezava tudi z erektilno disfunkcijo, vnetji črevesja in rakom trebušne slinavke.

Parodontalna bolezen je torej stanje, ki ne škoduje samo ustnemu, ampak tudi celostnemu telesnemu zdravju. Velikokrat je spregledana, saj ne boli, dokler ni že zelo napredovala.

Prvi znaki so:

  • krvavenje dlesni pri ščetkanju ali nitkanju,
  • umikanje dlesni,
  • slab zadah,
  • skelenje in občutljivost zob.

V bolj napredovalih oblikah pride do bolečin, majavosti zob in v najhujših oblikah do njihovega izpadanja. Če opazite katerega koli od teh znakov, je nujno, da se o tem posvetujete z zobozdravnikom in čim prej začnete s terapijo.

Po podrobni diagnostiki začnemo s profesionalnim odstranjevanjem mehkih in trdih zobnih oblog. Te je treba očistiti tudi pod dlesnijo, kar opravimo z ultrazvočnim čistilcem ter luščenjem in glajenjem korenin. Po potrebi se odločimo tudi za lasersko zdravljenje, ki nam omogoča boljšo dezinfekcijo in hitrejše celjenje. Uporaba laserja v več kot 90 % primerov zmanjša potrebo po operativnem zdravljenju te zahrbtne bolezni.

Parodontalno bolezen lahko ustavimo, ne moremo pa je dokončno pozdraviti, zato so kontrole teh pacientih bolj pogoste (na 3 do 6 mesecev).