Implantologija in kirurgija

Sodobni pristop v oralni kirurgiji in zobozdravstveni ordinaciji nasploh, temelji na brezbolečinskem delu, strokovnosti in dobrem vzdušju. Pred vsakim posegom si za vas vzamemo dovolj časa, da pojasnimo vse postopke in se pogovorimo o najboljših rešitvah za vaš primer. Vse postopke delamo z lokalno anestezijo, kar omogoča brezbolečinsko delo. Poleg tega uporabljamo minimalno invazivne postopke dela, kar se pokaže v krajšem postoperativnem okrevanju.

Vsadki

Zobni vsadki se vgradijo v kost in so po videzu enakovredni naravnemu zobu. Zobni vsadek se osteointegrira, kar pomeni, da ga kost obraste in vsadek tako postane trden. Obdobje osteointegracije v večini primerov traja 3 mesece. Za uspešen poseg je potrebno opraviti 3D slikanje CBCT posnetek, s katerim lahko preučimo količino kosti, ki je na voljo in izbere za vas dimenzijsko najbolj ustrezen vsadek. V nekaterih primerih, je treba kost tudi dograditi, kar lahko izvedemo med posegom vstavitve vsadka ali kot samostojni poseg pred implantacijo.

ALL-ON-4

Je sodobna rešitev za problem manjkajočih zob. All-on-4 je vse bolj priljubljena, ker omogoča enostavno, hitro ter estetsko dovršeno rešitev za nadomeščanje manjkajočih zob. Pri tej metodi kirurg pacientu vgradi štiri do šest implantatov. Ti služijo kot sidrišče, da lahko zobozdravnik izdela vrhunsko protetiko. Končni izdelek je zelo podoben naravnim zobem, tako po funkciji kot izgledu.

Ekstrakcija ali odstranitev zoba

Ekstrakcija je postopek, ki pomeni odstranitev zoba iz kostnega ležišča.

Postopek je treba izvesti v primeru, ko zoba ne moremo več rešiti. Do tega pride zaradi prevelike poškodbe, parodontalne bolezni, kariesa ali granuloma oz. zaradi drugačnih  indikacij, ko zoba ni mogoče več rešiti drugače. Vsaka odstranitev zoba začnemo z lokalno anestezijo, kar pomeni, da poteka brez bolečin. Zob nato omajemo in previdno odstranimo iz čeljusti. Rano po odstranitvi zoba, temeljito očistimo in tamponiramo in po potrebi tesno zašijemo.

Apikotomija (resekcija zobne korenine)

Apikotomija je poseg v kirurgiji, s katerim se odstrani vrh korenine zoba skupaj z okužbo ob njem. Postopek apikotomije je lahko uspešen le s predhodno izvedenim zdravljenjem koreninskega kanala. Zob s korektno izvedenim postopkom apikotomije lahko ostane v ustih enako dolgo kot naraven zob.

Prilagoditev frenuluma

Prilagoditev frenuluma predstavlja rutinski poseg, ki ga izvedemo s pomočjo zobozdravniškega laserja. Izvaja se, kadar je sluznična guba tkiva, ki povezuje jezik ali ustnico, pripeta previsoko na dlesen in prične povzročati zobozdravstvene zaplete. Visoko prirastišče frenuluma največkrat povzroča umik dlesni, razmik med posameznimi zobmi ali ovira nošenje protetičnih pripomočkov. Poseg poteka povsem brezbolečinsko, pod lokalno anestezijo. Laserski žarek povzroči natančen in hiter rez ter omogoči hitrejše celjenje. Prekratek jezični frenulum pri otrocih lahko povzroči težave pri hranjenju in dihanju, kar lahko vodi tudi do ortodontskih nepravilnosti.

Reženjska operacija

Reženjska operacija je kirurški postopek, ki ga izvajamo pri napredovani oz. hujših oblikah parodontalne bolezni. Pomeni natančno odstranjevanje zobnih oblog iz nedostopnih delov zobnega žepa. Defekte, ki so povzročeni s strani parodontalne bolezni, je nato velikokrat treba zaceliti s pomočjo dograditve ali regeneracije kostnine. Zahvaljujoč laserski terapiji pri zdravljenju parodontalne bolezni reženjska operacija v več 90 % primerov ni potrebna.