Estetika

Beljenje z laserjem

V Kliniki DMD izvajamo dve vrsti beljenja zob – lasersko in beljenje doma z individualnimi opornicami. Prednost laserskega beljenja, ki ga opravimo v ordinaciji, je takojšen učinek, saj je rezultat viden že po 40 minutah. Najprej določimo začetno barvo zob – tako lahko primerjamo rezultat pred in po beljenju. Pred beljenjem odstranimo trde in mehke zobne obloge (zobni kamen) in s posebno maso zaščitimo dlesni. Ustrezna zaščita dlesni naredi poseg popolnoma varen in zato ne pride do težav. Sledi nanos belila in laserska aktivacija. Uporaba različnih lučk za pospeševanje beljenja se je izkazala za neprijetno zaradi segrevanja zob in dlesni, zato uporabljamo Fotona Er:YAG laser, ki segreva samo belilo. Patentirana tehnika TouchWhite naredi postopek še bolj prijeten.

Na koncu speremo belilo, odstranimo zaščito za dlesni in z barvnim ključem ocenimo novo barvo zob. Začetno stanje močno vpliva na to, koliko odtenkov bodo zobje svetlejši. Z beljenjem lahko zobe posvetlimo za 2 do 7 odtenkov.

Domače beljenje zob z belilnimi šablonami

Druga rešitev za svetel nasmeh je domače beljenje zob. Po izdelavi belinih šablon, ki se natančno prilegajo vašemu zobnemu loku, vam izročimo tudi belini gel v tubi, katerega koncentracija je dovolj blaga, da ne povzroči neželenega skelenja, obenem pa vaš nasmeh nežno pobeli brez poškodbe zoba. Priporočen čas beljenja je vsaj 2 uri dnevno. Želeni rezultat je viden po približno dveh tednih. Beljenje se pohitri, če nosimo beline šablone tudi ponoči.

Prednosti domačega beljenja sta zanemarljiva občutljivost zob in dlesni ter večja kontrola beljenja. Belilo lahko nanesemo na točno določen zob, ki ga želimo pobeliti in s tem pobelimo vse zobe do enakega barvnega odtenka, kar je značilnost popolnega nasmeha. Beline šablone vam ostanejo, zato lahko beljenje po potrebi osvežite po nekaj letih ali po potrebi. Začetno stanje močno vpliva na to, koliko odtenkov bodo zobje svetlejši. Z beljenjem lahko zobe posvetlimo za do 7 odtenkov.

Luske

Kaj pravzaprav so luske ali vinirji (veeners)?

Luske s svojim videzom izgledom nudijo neopazno rešitev pri pomladitvi ali ustvarjanju novega popolnega nasmeha. Po meri narejen nasmeh je nekaj, kar so si mnoga leta želeli ne samo pacienti, ampak tudi estetski zobozdravniki. Najnovejša znanja in tehnologija nam končno to tudi omogočata. To je minimalno invaziven način, ki vas pripelje do popolnega nasmeha. Luske so izredno tanke in prilepljene na vaš naravni zob. S tem brez obsežnega brušenja zoba naredimo popolno obliko, barvo in velikost zoba. Na ta način pa zob ostane tudi zaščiten pred zunanjimi vplivi obrabe in zabarvanja. Tako vaš nasmeh ostane popoln več časa kot v primeru dograditve zoba z belimi zalivkami.

Kdaj se lahko uporabljajo luske?

  • za spremembo barve, oblike in velikosti zoba,
  • za zapiranje razmikov ali praznih prostorov med zobmi,
  • kadar so zobje odkrušeni ali krajši,
  • pri posebnih zabarvanjih, ko beljenje ne pomaga,
  • za korekcijo manjših nepravilnosti pri položaju zoba,
  • za pomladitev nasmeha.

Kako poteka izdelava lusk?

Prvi posvet

Na prvem posvetu vam prisluhnemo in se pogovorimo o vaših željah. Sledi natančen pregled in digitalno fotografiranje z analizo izhodiščnega stanja. Potem naredimo odtis, s katerim izdelamo simulacijo vašega novega nasmeha.

Simulacija nasmeha in priprava zoba

Na drugem terminu simuliramo vaš popolni nasmeh z začasno dograditvijo. Spremembe v dolžini in obliki zob, pripravljene v zobnem laboratoriju, prenesemo na obstoječe stanje vašega nasmeha in vam tako prikažemo izgled končnega stanja. S simulacijo lahko odidete domov, da tudi vaši bližnji lahko vidijo vaš nov nasmeh. Sledi priprava zob za luske po minimalno invazivnem pristopu. Na koncu termina zobe zaščitimo in izdelamo začasne luske.

Izdelava porcelanskih lusk

V roku enega tedna v zobotehničnem laboratoriju izdelajo vaše porcelanske luske. Luske najprej preverimo na zobeh. Posebej smo pozorni na barvo, obliko in prileganje. Ogledate si jih v ogledalu in po potrditvi, da so vam všeč, jih trajno prilepimo na vaše zobe.