Endodontija

Endodontsko zdravljenje zob je potrebno, ko pride do nepopravljivega vnetja ali odmrtja zobne pulpe. Do tega pride zaradi globokega kariesa, poškodb, zlomov zoba, hudo napredovale parodontalne bolezni ali ko je v protetiki potrebno obsežnejše brušenje zoba.

Ko telo zazna bakterije v zobu, se odzove z vnetnim odgovorom, kar poveča dotok krvi v zob. Zob je iz trde strukture, kar onemogoča širjenje in ta povečani pritisk stisne žilice v zobu. Tako zob ostane brez prekrvavitve in živec odmre. Bakterije se naselijo v zobu in čez čas dosežejo vrh korenine (apeks). Delci bakterij in njihovi toksini sprožijo vnetni odgovor ob izhodu iz korenine in pojavi se periapikalna vnetna sprememba ali granulom.

Granulom je kronično vnetje in deluje kot obramba telesa pred bakterijami, da se ne razširijo po celem organizmu. Če je prisoten dlje časa, se lahko spremeni v cisto. Velike težave lahko povzročijo pri imunsko šibkih pacientih, kroničnih boleznih in pri obsevanjih v področju glave in vratu, saj takrat obramba telesa ne deluje dobro in se bakterije lahko raznesejo po celotnem telesu.

Zanimivo dejstvo je, da večina mrtvih zob ne boli, saj se bolečina pojavi le v določenih primerih. V začetnih oblikah, ko je zobni živec še živ, čutimo bolečino ob delovanju dražljaja, v napredovalih pa lahko boli tudi dalj časa. Po tem, ko je živec popolnoma odmrl, se bolečina po navadi pojavi le, ko nam pade odpornost, pride do otekline ali ob pojavu fistule, skozi katero izteka gnoj. V večini primerov jih odkrijemo po naključju z rentgenskim posnetkom in takrat je pravi čas za zdravljenje, kljub temu, da ne bolijo. Uspešnost zdravljenja je namreč večja, če ni prisotnih akutnih težav.

Zdravljenje po navadi poteka v dveh obiskih. Začnemo s popolno odstranitvijo zobnega živca ali stare polnitve. Pri tem uporabimo mikroskop in napravo za strojno širjenje kanalov z elektronskim določanjem dolžine korenin. Očistiti moramo namreč vse koreninske kanale od krone do konca (apeksa), hkrati pa ne smemo biti preveč agresivni, da ne odstranimo preveč zdravega zoba. Sledi intenzivna dezinfekcija z ultrazvokom in laserjem, ki pobije bakterije tudi v predelih, ki jih mehansko nismo očistili. Na koncu prvega obiska vstavimo zdravilo in čez približno dva tedna sledi drugi obisk. Takrat odstranimo zdravilo, še enkrat izvedemo intenzivno dezinfekcijo in zob zapremo z biokompatibilnim polnilom ter izdelamo zalivko.

Z uporabo mikroskopa in laserja je uspešnost zdravljenja zelo visoka (preko 95 %). Idealno je, da se že pri prvem zdravljenju uporabljata ta dva pripomočka, saj vsako ponovno zdravljenje zmanjša možnost uspeha. Če je zobna krona preveč prizadeta je priporočljivo zob protetično oskrbeti z izdelavo polnokeramične prevleke z ali brez zatička. Tako zagotovimo dolgoročno uspešnost zdravljenja. Uspešnost zdravljenja lahko dokončno ovrednotimo šele eno leto po končanem endodontskem zdravljenju z lokalnim rentgenskim posnetkom.