Parodontologija in profesionalno odstranjevanje oblog

|

Imate tudi vi na zobeh temne madeže, ki so se pojavili in jih ni moč odstraniti z zobno ščetko? Najverjetneje gre za zobni kamen. Le ta se največkrat nabira na delu zoba ki je obdan z dlesnijo. Posledica je krvavenje iz ust in vnetje, zaradi bakterij na njem.
Svetujemo profesionalno odstranjevanje zobnega kamna in madežev na vsake pol leta, kajti le tako lahko preprečimo razvoj paradontalne bolezni. Kajti ali ste vedeli, da je kar 80% slovenskega prebivalstva, povrženega parodontalni bolezni?
To pomeni, da ima med vašimi 10 prijatelji, kar 8 težave s krvavečimi dlesnimi. Naredite pravi korak in se odločite za zdrave dlesni. Obiščite zobozdravnika še danes, ter ostanite med tistima dvema prijateljema z zdravimi dlesnimi, ki bosta obdržala svoje zobe. Parodontozi pa pomahajte v slovo.

zobni-kamen-paradontoza
Krvaveče dlesni Klinika DMD

Kaj sploh je parodontoza?
Tako ji namreč rečemo pogovorno. Gre za najpogostejšo kronično bolezen v ustni votlini, ki ji je podvrženih, kar 80% slovenskega prebivalstva. Začetek bolezni poteka prikrito, največkrat pa so očitni le simptomi, kot so krvavenje iz dlesni, ustni zadah, majavost zob in končno tudi njihov izpad. Bolezen poteka počasi. Ob zobu nastajajo žepi v katerih se nabirajo bakterije, zaradi katerih se počasi in vztrajno poglabljajo. Zato ni naključje, da so za naslov revije New York Time leta 2004 uporabili Parodontalna bolezen – tihi ubijalec.

Takrat se je začela javnost tudi nekoliko bolj obveščati o vplivu parodontalne bolezni na bolezni telesa, ki danes pestijo veliko število ljudi in jih imenujemo civilizacijske bolezni. Zobje so namreč s koreninami vraščeni v čeljustno kost, zato lahko vsako vnetje zob vpliva na celoten organizem. Izguba zob pa je še najmanj, v primerjavi s tem, kaj ta kronična okužba pomeni za zdravje telesa. Povedano direktno/neposredno. Človek z zmerno parodontalno boleznijo ima kot 45cm dolgo vneto, okuženo, razjedeno, gnojno rano, ki že razjeda kost. Če bi imeli to rano prisotno na roki ali kjerkoli na telesu, bi takoj ukrepali, v ustih pa le ta ostane skrita, nevidna.
Kaže se le s krvavenjem, prisotnimi oblogami ob zobeh in neprijetnim zadahom. Ves čas pa v vaš krvni obtok prehajajo zelo agresivne bakterije, kemijske spojine, ki nastajajo kot posledica parodontalne bolezni. Statistične raziskave kažejo močan vpliv parodontalne bolezni na pojavnost srčne in možganske kapi, pljučnice, povečanje vnetnih proteinov, ki jih proizvajajo jetra, zaplete pri sladkorni bolezni in celo vpliv na prezgodnji porod. Če ste opazili katerega od zgoraj naštetih znakov, ali ga tolerirali že dalj časa, pozor! Parodontalno bolezen namreč lahko zaustavimo, prvi in nujni korak k temu cilju pa je obisk zobozdravnika in strokovni pregled, ki bo z natančno diagnostiko pravilno in pravočasno zaznal bolezen obzobnih žepov, ter predpisal ustrezno zdravljenje.

Slika zoba karies
Pregled zob in zdravljenje

V zobozdravstvenem centru Klinika DMD zato vedno naredimo temeljito diagnostiko. Tako da izmerimo globino obzobnih žepov natančno na 6 merilnih mestih ob vsakem zobu ter zabeležimo vse krvavitve. Na ta način postavimo pravilno diagnozo, ter predpišemo ustrezno terapijo.
Najprej očistimo trde obzobne obloge (zobni kamen) s piezzo in ultrazvočnim aparatom za odstranjevanje oblog. Pri globljih žepih s postopkom luščenje in glajenje zobnih korenin, s posebnimi inštrumenti neboleče odstranimo okužene dele pritrjene na korenine zoba.
Sledi Laserska dezinfekcija žepov. Laser je v sodobnem času postal nepogrešljiv pripomoček v vsaki zobozdravstveni ordinaciji, z njim ne samo da odstranimo vnete dele na zobni korenini, obenem naredi še še dezinfekcijo žepov in na ta način pripomoremo k hitrejšem celjenju po terapiji.
To je trenutno najuspešnejša dokazana metoda zdravljenja parodontalne bolezni.

Dovolite, da vam pomagamo...

Prijavite se na termin in svoje zobe zaupajte strokovnjakom.